Resurse utile
Inițiativa Valea Jiului
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene îndeplinește rolul de coordonator național pentru implementarea Inițiativei Valea Jiului. Această inițiativă a fost dezvoltată în contextul lansării de către Comisia Europeană, la 11 decembrie 2017, a Platformei pentru regiunile carbonifere în tranziție, care are ca scop dezvoltarea proiectelor și strategiilor pe termen lung, ca răspuns la provocările sociale și de mediu cu care se confruntă aceste regiuni.
În link-ul de mai sus se poate găsi și Strategia de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului, pentru perioada 2022–2030.
De la strategie la acțiune - Implementarea unei tranziții juste în Valea Jiului, astăzi și în viitor
Raportul asistenței tehnice oferite administrațiilor publice locale din Valea Jiului de mecanismul START al Comisiei Europene.
Proiectul TRACER
Obiectivul principal TRACER îl reprezintă susținerea unui număr de regiuni europene care exploatează intensiv cărbunele, pentru elaborarea (actualizarea) Strategiilor de Cercetare și Inovare (C&I), în vederea facilitării tranziției către sisteme energetice durabile. Cele nouă (9) regiuni europene incluse în proiect, din care șase (6) fac parte din SM (Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Grecia, Polonia și România) și trei (3) țări în afara UE (Serbia, Ucraina și Marea Britanie), însă cu aceleași probleme și considerente ca ale SM, UE.
Mecanismul pentru o tranziție justă
Mecanismul asigură un sprijin țintit în baza Planurilor teritoriale pentru tranziție justă (PTTJ) în regiunile/județele vizate care să ajute la mobilizarea a aproximativ 55 de mld. Euro în perioada 2021-2027 în aceste regiuni. PTTJ definesc teritoriile în care se va utiliza Fondul pentru o tranziție justă (FTJ) .
Zone Funcționale în Uniunea Europeană
Pornind de la înțelegerea faptului că abordările zonelor funcționale din UE trebuie consolidate, iar avantajele pe care le declanșează nu mai pot rămâne neexploatate, Comisia Europeană și Grupul Băncii Mondiale au semnat un acord administrativ pentru a îmbunătăți abordările pe zonele funcționale în UE. Ambele instituții au ca prioritate reducerea sărăciei și excluziunii sociale și crearea unor economii competitive și durabile, în consecință, interacțiunea directă este benefică pentru ei și pentru țările beneficiare. Ca atare, zonele funcționale din UE, depășirea granițelor administrative pentru tranziția verde și proiectele de dezvoltare durabilă sunt de cea mai mare importanță pentru viitorul dezvoltării teritoriale în UE.
Invest in Jiu Valley
Serviciu pentru facilitarea dialogului între administrațiile publice locale și investitorii externi, prin construirea unei platforme digitale conectată la o bază de date pentru promovarea oportunităților de investiții în Valea Jiului și participarea la evenimente de promovare.