O comunitate unită și în plină transformare, înconjurată de peisaje extraordinare și pregătită să devină un exemplu de bună practică printr-o dezvoltare durabilă
Ne reinventăm împreună!
Un areal urban multicultural.
Valea Jiului a trecut peste statutul de cel mai mare bazin carbonifer din România, fiind în prezent caracterizată de peisajele sale minunate, un bazin hidrografic cu bogății deosebite și o cultură străveche. Cu o populație de aproximativ 135.000 de locuitori, compusă din 6 orașe și mai multe sate aparținătoare, Valea Jiului se află în zona central-vestică a României, aproape de granița de vest. Este complet înconjurată de munți (fiind cel mai mare areal urban din România înconjurat complet de zone construite protejate) și oferă locuitorilor și vizitatorilor săi aer curat, o varietate de tradiții locale și o mare diversitate de facilități.
O zonă accesibilă.
Valea Jiului este în centrul de greutate al unui patrulater format din patru mari orașe românești: Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Brașov. Se află la două ore distanță de cel mai apropiat aeroport (cel din Sibiu) și la o oră distanță de Autostrada A1 care leagă capitala București de Vestul Europei.
O zonă turistică dezvoltată recent.
Valea Jiului face parte dintr-o zonă care atrage deja o mulțime de turiști și are un potențial foarte bun pentru dezvoltarea turismului în viitor. Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii din ultimii ani au permis și o bună legătură a Văii Jiului cu diverse obiective turistice din apropierea orașelor, precum stațiunile de schi Straja, Parâng, Transalpina, Rânca sau siturile dacice din Munții Orăștiei. Există, de asemenea, un potențial în anumite stațiuni în curs de dezvoltare precum Pasul Vâlcan (loc de desfășurare a Cupei Mondiale de Downhill Skateboard and Luge Racing din 2018) și Dobraia-Petrila – o viitoare legătură cu stațiunea Şureanu.
Dintre cele șase localități din Valea Jiului, patru sunt stațiuni atestate conform Legii ca fiind de interes național sau local: Parâng - Petroșani, Straja - Lupeni, Uricani și Pasul Vâlcan - Vulcan. Toate urmăresc implementarea unui turism cu servicii all season.
O microregiune cu potențial.
Poziția sa favorabilă din perspectiva accesibilității, potențialul turistic ridicat și terenurile disponibile pentru investiții lăsate în urma închiderii minelor oferă un potențial ridicat de investiții în domenii precum turismul și ospitalitatea, industria, regenerarea urbană și nu numai. Valea Jiului se află într-un plin proces de reinventare, iar companiile care vor investi în zonă vor putea contribui la definirea viitoarei identități post-miniere.
Active disponibile pentru investitori.
Odată cu închiderea minelor și reducerea activității acestora, suprafețe semnificative au fost disponibilizate pentru noi investiții. Avantajul acestor zone este că sunt cel mai adesea în proprietate publică unică, bine conectate la infrastructura de transport și cu toate utilitățile necesare deja aflate la fața locului.
Pe lângă terenurile disponibile, o serie de infrastructuri încă nu au fost scoase din uz. Este cazul infrastructurilor fostelor mine de cărbuni care pot fi utilizate pentru relocarea unor unități de producție sau a unor funcțiuni administrative și comerciale.
O comunitate implicată.
Valea Jiului este locul unei coaliții înființate în premieră pentru zonele miniere: Valea Jiului Implicată. Începând din 2020, coaliția a reușit să coaguleze 28 de asociații neguvernamentale fără influențe politice în jurul unui obiectiv comun de cooperare pentru bunăstarea localităților. Trei dintre asociațiile componente sunt reprezentate în Asociația pentru Dezvoltarea Teritorială Integrată Valea Jiului, organismul care asigură buna implementare a mecanismului Investițiilor Teritoriale Integrate. De asemenea, în Petroșani își are sediul și o asociație a oamenilor de afaceri din zonă, Asociația Comitetului de Inițiativă. Aceasta este reprezentată în ADTI Valea Jiului și reprezintă interesele mediului antreprenorial.
Aninoasa.
Intrarea în Valea Jiului dinspre sud.
Un oraș înconjurat de un mediu natural remarcabil, cu o dimensiune care permite un contact direct al comunității cu natura.
Un oraș verde, liniștit, înconjurat de orașe suficient de mari pentru a oferi locuri de muncă, facilități și servicii.
Potențial turistic prin Parcul Național Defileul Jiului, aflat la limita sudică a localității.
Lupeni.
Cea mai tânără echipă în administrația publică, cele mai active ONG-uri și gazda pentru cea mai mare companie privată.
Orașul se regenerează prin creșterea calității spațiilor publice, turism și industrii complementare.
Există un potențial turistic ridicat în stațiunea all season Straja.
Petrila
Un amestec pitoresc de zone urbane și rurale
Patrimoniu industrial de relevanță națională, prin Exploatarea Culturală Petrila.
Orașul se regenerează prin investiții în amenajarea spațiilor publice, infrastructură, turism, noi industrii și moștenire culturală.
Petroșani.
Nod de comunicație pentru locuitorii Văii Jiului.
Gazda pentru cele mai mari companii publice din zonă.
Centru academic prin Universitatea din Petroșani.
Regenerare prin turism, investiții în noi industrii și cunoaștere.
Potențial turistic în stațiunea Parâng și zona Bolii-Bănița.
Uricani.
Poarta spre Retezat.
Un amestec de mediu construit și natural,
un amestec pitoresc de zone urbane și rurale.
Vulcan.
Un oraș cu un istoric bogat.
Investiții în educație și reziliență socială.
Regenerare prin turism și investiții în noi industrii.