• POLITICA DE COEZIUNE A UNIUNII EUROPENE

    Politica de coeziune a Uniunii Europene reprezintă coloana vertebrală a eforturilor de a reduce disparitățile economice și sociale dintre regiunile sale. De la teorie la aplicare, conceptul de coeziune este vital pentru asigurarea unei dezvoltări echilibrate și sustenabile.

    În acest articol de sinteză, ne propunem să readucem în atenția cititorului cele 21 de articole despre politica de coeziune a Uniunii Europene publicate pe site-ul nostru. Include cunoștințe teoretice și aspecte practice de implementare a acestei politici în Valea Jiului.

    Dacă vrei să afli mai multe, dă clic pe buton și citește articolul.

  • ZONA LIMBURG: EXEMPLU DE BUNĂ PRACTICĂ PENTRU VALEA JIULUI

    Cum a reușit zona minieră Limburg să facă tranziția de la cărbune ? Un studiu de caz elocvent este zona Limburg din Belgia, mai exact Genk. Chiar și după 30 de ani de la închiderea ultimei mine de cărbune din Genk, Limburgul regiunea Limburg se află încă într-un proces de tranziție economică; acest proces este influențat de utilizarea din ce în ce mai frecventă a vechii industrii patrimoniului industrial și a infrastructurii ca atuuri pentru dezvoltarea viitoare.

    Abordarea s-a concentrat pe conservarea patrimoniului legată de diversificarea economiei regionale, combinând atât abordarea de jos în sus și cea de sus în jos. Cum a fost posibil? Anume prin acțiuni identificate anterior pentru dezvoltarea durabilă; condiții regionale inițiale favorabile; investiții guvernamentale și stimulente fiscale. Citește tot articolul aici.

  • COMPETITIVITATE ȘI POLITICA DE COEZIUNE

    Competitivitatea la nivelul UE se referă la capacitatea colectivă a statelor membre ale UE de a concura cu succes pe piața globală și de a asigura o creștere economică durabilă și prosperitate pentru cetățenii lor. Competitivitatea UE implică o gamă largă de factori care afectează performanța economică a întregii uniuni, precum și a statelor membre individuale. Acești factori includ:

    Piața internă , inovația, educația și forța de muncă, stabilitatea macroeconomică, reglementare și mediul de afaceri, comerțul internațional.

    Pentru a promova competitivitatea la nivelul UE, Comisia Europeană și statele membre colaborează pentru a dezvolta politici și strategii comune în domeniile menționate mai sus. Aceste eforturi sunt menite să sprijine creșterea economică durabilă și prosperitatea cetățenilor din întreaga Uniune Europeană.

    Citește tot articolul aici.

  • CE ESTE UNIUNEA EUROPEANĂ ? DE LA CĂRBUNE LA EURO

    Probabil nu o singură dată ai auzit la TV sau ai citit o știre despre careva decizii luate la Bruxelles de către Uniunea Europeană, sau mai simplu UE, pe care România trebuie să le respecte. Ce este de fapt UE și de ce trebuie să ne conformăm? Pe scurt ar fi că UE este un grup de state europene care au convenit asupra unor legi comune referitor la mai multe domenii.

    UE nu este o organizație internațională clasică (precum ONU), seamănă cu o formă de conducere la nivel național, dar are o structură unică, originală. De fapt, ajută guvernele statelor membre să adopte anumite legi și să le implementeze la nivel european.

    În prezent UE are 27 de state membre şi o populaţie de 490 de milioane de locuitori, iar deciziile luate la Bruxelles au ajuns să includă muuulte aspecte ale vieții noastre de zi cu zi.

    Citește articolul aici

  • PROCEDURA DE AVIZARE A PROIECTELOR

    CE ESTE PROCEDURA DE AVIZARE?

    Dacă instituția, asociația sau organizația pe care o reprezinți sau afacerea pe care o ai este localizată în Valea Jiului și te gândești să soliciți finanțare nerambursabilă prin următoarele programe:

    Programul Tranziție Justă – doar pentru propunerile de proiect în domeniile social, economic, educație, ocupare și propunerile de proiecte generatoare de venit, Programul Incluziune și Demnitate Socială Programul Educație și Ocupare Programul Dezvoltare Durabilă atunci, cu siguranță ai nevoie de un aviz din partea ADTIVJ (Agenția pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului).

    De ce este important acest aviz?

    Acest aviz arată că proiectul tău ajută la îndeplinirea planurilor pentru dezvoltarea Văii Jiului până în 2030. De asemenea, confirmă că toate investițiile din proiect sunt bine conectate și contribuie la aceleași obiective importante stabilite în strategia ITI.

    Prin urmare, asigură-te că inițiativa sau ideea de proiect pe care vrei să o realizezi contribuie la atingerea obiectivelor stabilite în Strategia de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului pentru perioada 2022-2030.

    Dacă nu ești sigur că ceea ce vrei să implementezi corespunde obiectivelor de dezvoltare ale Văii Jiului, înainte de a depune cererea de avizare apelează la serviciul HELPDESK pus la dispoziție de ADTI Valea Jiului. Acesta te va ajuta să întocmești corect documentația.

    Aici regasești toate detaliile.